Venedik - Cenevia Çarpışması

Venedik — Cenevia Çarpışması 

Ticaret rekabeti ve menfaat ihtiraslaerı nihayet —(Ceneviz iki cumhuriyeti birbirine tutuşturmuştu, iki taraf arasındaki ihtilâf 1349 senesinde başlamıştı. Papa VI. Kleman (Clement) bunu halletmek için iki tarafı da dinlemek istemişti. Bu münasibetle Venedik doçı Andre'ye Papa tarafından 24 Kasım 1349 tarihli bir mektup yazılmış ise de bir netice vermemişti1. 

Bu yüzden biri 1350'-den 1355 senesine 306 ve diğeri 1378'den 1381 yılına kadar süren iki büyük muharebeye sebep olmuşlardır. Bu son muharebeye Kıbrıs'taki Famagosta limanının Cenevizlilere geçmesi ve bilhassa Bozcaada'nın Bizans İmparatoru Beşinci Yuannis tarafından Cinevizlüere ve onun rakibi diğer Bizans imparatoru tarafından da Venedik Cumhuriyetine terk edilmesi sebep olmuştur. 

Tarihte bu muharebeye Choggia savaşı adı verilmiştir. İki rakip cumhuriyet Adriyatik denizVnin doğu sahillerinde Kartaro, Zara ve Tiran limanlarında harb etmişlerdir; nihayet 1381'de Savua kontu Amadee'nin araya girmesiyle imzalanan Torino muahedesi üzerine Savua kontuna teslim edilen Bozcaada'nın surları yıkılıp Venedik amirali Cıovanni zorla adadan çıkarılarak Dobriçe taraflarındaki Bulgar prensi Dobritiç'in yanına kaçmıştır. Bu muharebeler Ceneviz Cumhuriyetinin denizcilikteki nüfuzunu iyice kırmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © TarihBilgileri.Net™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.