Thalidomide Faciası.



Bundan tam 60 yıl önce Ekim 1957'de temelleri atılan facia sonucunda 10 binin üzerinde bebek öldü ya da sakat kaldı. 

Bu facianın arkasında dönemin başarılı doktorlarının yer aldığı bir ekip bulunmaktaydı. Thalidomide adlı maddenin kullanıldığı Contergan adını verdikleri ilacı ürettiler ve tıp tarihinin büyük utancı böylece başlamış oldu. 

Bu ilacın üretimindeki amaç hamilelerde ki uyku problemlerini ve sabah duydukları kimi rahatsızlıkları gidermekti. Batı Almanya'da üretilen ilaç 1957'den 1961'e kadar piyasada kaldı daha sonra Avustralya'ya kadar kıtalar arası bir dağıtıma çıktı. 




İlaç reçetesiz satılıyordu ve hem anneler hem de çocuklar için zararsız olduğu ve güvenle kullanılacağı yazıyordu. Ancak ilaçla ilgili gerekli deneyler yapılmamıştı. Buna rağmen piyasaya sürülen ilaç dönemin en çok satan ürünü olmuştu. İlacı kullanan anneler doğum yaptıktan sonra çocuklar ya ölüyordu ya da kolları ve bacakları gelişmiyor, kasıktan ya da omuzdan kolsuz ve bacaksız uzuvlar ortaya çıkıyordu.


Heinrich Mückter (1914-1987), bu korkunç ilacın mucidiydi. Aynı zamanda Hitler'in arı ırk çalışmalarının hevesli doktorlarından biriydi ve Tifo aşısı geliştirmek için binlerce mahkumun ölümünden sorumluydu. 

Widukind Lenz adlı Hamburg'lu çocuk doktoru 1961 yılında, çocukların sakat doğması ve ölmelerinden şüphelenerek Conterga adlı ilacı mercek altına aldı. Thalidomide kullanımıyla ilgili kanıtları ilacı üreten firma olan Grünenthal' sundu. Bu kanıtlardan sonra ilaç piyasadan toplandı. 


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © TarihBilgileri.Net™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.